Te intrebi poate de ce ai avea nevoie de cel mai bun plugin pentru backup pe WordPress? Asta mai ales daca nu folosesti deja o unealta in acest sens. Cu WordPress este foarte usor sa iti protejezi datele, existand o multime de pluginuri create cu scopul de a te ajuta sa realizezi copii de rezerva a site-ului tau.
Iar daca te gandesti ca nu ai nevoie de o solutie de backup, iar site-ul tau e in siguranta… ar trebui sa te gandesti mai bine!
Ca proprietar al unui business, site-ul tau este foarte important pentru tine. Iti ofera credibilitate, poti crea legaturi cu publicul tau si este o unealta foarte importanta de marketing. Dar ce se intampla atunci cand te trezesti cu site-ul sters, de exemplu? Sau mai rau decat atat: ce faci atunci cand site-ul tau dispare iar tu nu ai o copie de rezerva? Ei bine, situatii asemanatoare au loc frecvent, iar de aceea o solutie de backup este importanta.
Cei care au trecut prin situatia descrisa mai sus stiu cat de devastatoare poate fi o astfel de intamplare. Un singur fisier pierdut iti poate da toate lucrurile peste cap. Din fericire insa poti folosi un plugin pentru backup, care sa creeze copii de rezerva, chiar daca nu ai prea multe cunostinte de programare.
Realizeaza o copie de siguranta atunci cand site-ul este complet functional
Dupa ce ti-ai realizat site-ul si l-ai vazut in sfarsit online, ar trebui sa realizezi o copie de siguranta inainte de a face alte modificari. Poate ca a durat mult timp sa vezi site-ul in forma actuala si probabil ca nu ai mai vrea sa o iei de la capat. Astfel, copie de siguranta de baza va fi mereu binevenita cand ai nevoie sa revii la forma initiala a site-ului.
Programeaza backup-uri frecvente si automate
Foarte multe pluginuri iti ofera posibilitatea de a programa backup-uri automate la anumite intervale de timp. Ar trebui sa folosesti si tu aceasta optiune.
Poate ca nu este nevoie sa faci backup la intregul site, insa in principal ar trebui sa pui accent pe baza de date dar si pe dosarul „incarcari”. Daca adaugi continut frecvent pe site, cu siguranta nu doresti sa il pierzi in urma unei erori, iar de aceea ar trebui sa ai solutie de backup automat.
Noi iti recomandam sa incerci plugin-urile BackupBuddy, UpdraftPlus, BackWPUp, BackUpWordPress sau Duplicator. Duplicator a avut mai multe brese de securitate in trecut, insa daca update-urile sunt realizate la zi nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta. Mai multe detalii despre aceste plugin-uri o sa va oferim intr-un alt articol.
Cat de des ar trebui realizat un backup?
S-ar putea sa te intrebi cat de des ar trebui sa realizezi aceste backupuri, sau copii de rezerva, despre care vorbim. O data pe luna? O data pe saptamana? Zilnic? Raspunsul este: cat mai des! Inainte si dupa fiecare modificare ar trebui sa faci un backup.
Dupa ce adaugi un articol pe blog ar trebui sa faci un backup. Iar daca ai un magazin online, atunci copiile de siguranta ar trebui realizate chiar si mai des.
Cum se face un backup?
Exista doua posibilitati de a realiza o copie de rezerva: manual sau automat.
Daca alegi sa realizezi copii de rezerva manual, atunci vei putea face asta oricand. Este usor de realizat, dar principalul dezavantaj este acela ca necesita timp. Trebuie sa descarci manual toate fisierele dorite si sa le stochezi intr-un loc sigur, precum in cloud.
Multe servicii de gazduire pun la indemana utilizatorilor diferite optiuni de backup incorporate. Backup-ul automat poate fi realizat cu un plugin pe care il configurezi la inceput iar apoi scapi de responsabilitati.
Exista o multime de servicii si solutii automate de backup. Fiecare face alege solutia cea mai la indemana sau care i se pare cel mai usor de recomandat. Cel mai important este insa sa folosesti una.
De mentionat ar mai fi faptul ca multe dintre solutiile automate pot fi gratuite sau premium. Desigur ca in cazul pachetului premium, caracteristicile vor fi mai multe.