Alegerea unui nume de domeniu web corect poate fi cel mai important pas pentru succesul afacerii tale online. Alegerea unui nume de domeniu gresit poate avea mai tarziu un impact negativ asupra brandului si asupra rangului in cautarile Google.
De aceea este extrem de important sa alegi cel mai bun nume de domeniu inca de la inceput. In acest articol vom evidentia cele mai importante criterii in alegera unui nume de domeniu web.
8 ponturi pentru alegerea unui nume de domeniu web corect
Cand incepi un blog sau vrei sa construiesti un website, alegerea domeniului poate fi una dintre cele mai stresante etape, deoarece nu vrei sa gresesti numele acestuia.
1. Ramai focusat pe extensia .ro daca te adresezi publicului din Romania.
In acest moment exista numeroase extensii (tld-uri) de la originalele .ro, .com, .net, .org pana ala unele mai expresive precum: .pizza, .photography sau chiar .blog.
Recomandam alegerea unui domeniu .ro. Chiar daca poate fi tentant sa alegi un domeniu cu una dintre extensiile noi, un domeniu .ro inca este unul dintre cele mai stabile si de incredere tld-uri in Romania. Extensiile noi ca .ninja sau .photography pot fi necredibile.
Domeniile .ro sunt si usor de memorat. Multi utilizatori, mai ales cei care nu sunt foarte pasinoati de tehnologie, vor introduce .ro la finalul unui domeniu, chiar involuntar, deoarece este mai familiar pentru ei acest tld.
Spre exemplu, daca site-ul tau se numeste ioana.photography, iar utilizatorul scrie ioana.photography.ro, acesta va ajunge pe un site care „nu exista”- photography.ro afisandu-le un mesaj de eroare sau in unele cazuri poate fi un site care apartine unei alte persoane. Asadar, mai bine elimini acest risc inca de la inceput alegand un domeniu .ro.
2. Cuvinte cheie
Cuvintele cheie in numele domeniului au un rol foarte important. Folosind cuvinte cheie, ii vei „comunica” motorului de cautare despre ce este site-ul tau, ce poti achizitiona de pe el si/sau cu ce se ocupa afacerea ta.
Este foarte greu sa gasesti un domeniu care sa contina cuvintele dorite si care sa fie si liber. Insa daca esti creativ, poti combina cuvintele cheie obtinand un domeniul perfect.
3. Alege un nume scurt
Chiar daca sunt foarte importante cuvintele cheie, alegele in asa maniera incat numele domeniului tau sa nu fie unul foarte lung. Este foarte important ca numele domeniului tau sa fie usor de retinut.
Recomandam utilizarea unui nume de maxim 15 caractere. Cu cat mai lung, cu atat este mai greu de retinut. Sa nu mai mentionam de faptul ca un nume de domeniu lung poate fi introdus gresit, iar asta inseamna pierdera traficului.
4. Alege un nume usor de scris si pronuntat.
Nu stii niciodata momentul in care ti se poate cere numele domeniului tau, astfel acesta trebuie sa fie usor de inteles si memorat de catre orice persoana.
5. Domeniul tau trebuie sa fie unic
Domeniul tau trebuie sa fie unic, astfel va ramane in memoria cititorilor/utilizatorilor site-ului tau. Poti verifica domeniile deja existente pentru a verifica ce nume de domenii utilizeaza si altii. Atentie sa nu inregistrezi un domeniu care cu este marca inregistrata insa are un alt tld. Poti fi acuzat de incalcarea drepturilor de copyright.
6. Evita cratimele.
Nu alege un domeniu care sa contine cratima deoarece aceste domenii pot fi asociate deseori cu continutul de tip SPAM, iar tu nu vrei sa ajungi in asta. Nu vrei sa oferi impresia gresita utilizatorilor site-ului tau.
Domeniile cu cratima sunt mai predispuse scrierii gresite. Daca alegi un domeniu cu cratima deoarece domeniul pe care l-ai fi dorit este deja inregistrat, utilizatorii pot ajunge pe site-ul competitorilor tai daca acestia uita sa introduca si cratima atunci cand incearca sa acceseze site-ul tau.
7. Evita literele dublate.
Numele de domeniu care contine caractere dublate poate fi de asemenea predispus scrierii gresite. De exemplu un domeniu precum „serviciiiphone.ro” poate pierde trafic daca se omite un „i”, utilizatorul poate fi trimis pe un alt site sau chiar unul inexistent, astfel afisandu-i-se un mesaj de eroare.
8. Lasa loc pentru extindere.
Este foarte intelept sa alegi un domeniu care exprima cel mai bine activitatea care se desfasoara prin intermediul site-ului tau. Dar in niciun caz nu vrei sa limitezi aceasta activitate.
Spre exemplu, daca vrei sa incepi un blog despre orhidei si alegi domeniu blogorhidei.ro. Ulterior, daca vrei sa scrii si despre alte flori, aceste articole nu vor avea un impact atat de mare deoarece site-ul tau, dupa nume, se refera doar la orhidei.
Cel mai bun loc unde sa inregistrezi un domeniu
Exita mii de registrari prin intermendiul carora iti poti inregistra numele de domeniu. Poti verifica oferta cea mai convenabila atat pentru inregistrare, cat si pentru prelungire.
De asemenea, sunt firme de hosting care ofera un domeniu gratuit la achizitionarea unui pachet de gazduire. Poti intreba daca domeniul se prelungeste automat in urmatorul an in cazul in care prelungesti pachetul de gazduire. Poate te intereseaza un astfel de pachet si scapi de grija domeniului.
Acum ca stii cum sa alegi cel mai bun nume de domeniu web si ai gasit si providerul ideal care sa il gazduiasca, nu iti mai trebuie decat idei si timp pentru a dezvolta site-ul. Spor!