Dacă dorești să începi următoarea afacere în întregime online, alegerea domeniului potrivit este esențial. Va trebui să dezvolți o strategie, să faci niște cercetări de piață și, bineînțeles, să faci brainstorming pentru o mulțime de idei.
În următorul articol, îți voi prezenta câteva sfaturi și idei pentru ați alege domeniul web potrivit pentru tine sau afacerea ta!
1. Afacerea ta va fi Locală sau Internațională?
Evident, dacă afacerea sau magazinul tău online va acționa doar pe teritoriul României, cea mai bună extensie TLD este domeniu .ro.
Dacă totuși vrei să acționezi pe plan internațional, recomandăm extensia .com . Dece? Ei bine… În ciuda a sute de noi extensii de domeniu de nivel superior (TLD) care au ajuns pe piață în ultimii ani, .com încă domină pentru recunoașterea generală a mărcii și traficul de căutare. De fapt, doar 12 dintre primele 50 de domenii folosesc un non-dot-com, cum ar fi .org și .net și doar câteva folosesc un nou TLD! Asta nu înseamnă că afacerea ta este sortită eșuării dacă alegeți o extensie de domeniu mai puțin tradițională. Plănuiți doar să vă creșteți cheltuielile de marketing dacă alegeți ceva precum .hiphop, .kitchen sau .studio.
2. Gândește-te la cuvinte cheie și localizare
Încearcă să îți faci serviciile văzute de localnici, folosind cuvinte cheie regionale sau descriptive.
Deși este posibil ca mulți proprietari de afaceri locale să fi profitat deja de această metodă în zona ta, poți analiza variante ale unor grupări de cuvinte cheie pentru a găsi o combinație potrivită care încă funcționează în favoarea ta. Este un plan solid, pentru ați oferi serviciile.
Autocleancluj.ro sau autocleancj.ro, de exemplu, în funcție de bugetul tău, poți achiziționa variante similare ale numelui tău de domeniu și să le redirecționezi către site-ul tău. Acest lucru ar împiedica implicarea concurenților in domeniul tău de activitate.
3. Alege un nume de domeniu usor de retinut
Dacă domeniul tău urmează principiile de bază ale limbii engleze sau române, ai făcut deja un pas în direcția bună. Gândeste-te la scenariul de ați prezenta afacerea offline către potențialii clienți. Dacă acceptă prezentarea ta, următorul lor pas ar fi navigarea la site-ul tău web. Dacă domeniul tău folosește argou sau ortografie netradițională, ai pus deja un obstacol în fața potențialului client, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra afacerii tale.
4. Păstreaza-l scurt, amuzant sau drăguț
Odată cu scăderea atenției, oamenii din ziua de azi nu prea mai au timp și răbdare să citească sau să scrie. Oamenii rețin mult mai ușor un site dacă este amuzant sau drăguț. Dacă ai o idee grozavă, asigura-te că nu are prea multe silabe. Noi recomandăm să fie alcătuit maxim din 3 silabe, astfel, potențialii clienți cu siguranță vor reține numele site-ului tău mult mai ușor.
5. Ușor de pronunțat
Sunetele produse în combinație de anumite vocale și consoane au fost și vor fi întotdeauna unul dintre cele mai eficiente instrumente de marketing pentru o afacere online. De elexmplu: OLX.ro, Emag.ro, Cel.ro, ș.a.m.d…. Dacă numele tău de domeniu sună ca o bolboroseală, potențialii clienți nu vor ști nici cum să-l scrie.
6. Evitați orice lucru care nu este o LITERĂ
Adăugarea de numere sau cratime la numele tău de domeniu este ca și cum trebuie să-i comunici cuiva adresa ta de e-mail. Inevitabil se va greși și va fi nevoie de a se scrie din nou adresa (O pierdere de timp, nu-i așa?). Chiar și atunci când îți poți obține domeniul fără cratime, Unele persoane/firme cumpără adesea și variantele cu cratime ale domeniului lor principal, mai ales în cazul în care există concurență pentru domeniul respectiv.
7. Brainstorm și idei de domeniu de cercetare
Acum pentru partea distractivă. Scrie cel puțin 15 de nume de domenii care îți vin în minte bazate pe criteriile pe care le-am subliniat mai sus. Apoi, caută fiecare dintre aceste nume folosind acest instrument de căutare de domenii pentru a vedea dacă sunt valabile. Dacă vezi că un domeniu este deja preluat de o afacere legitimă, pune-l în partea de jos a listei, iar apoi încearcă să găsești variante asemănătoare. Dacă site-ul apare „under construction”, sau doar o pagină goală, poți vedea cine deține domeniul și încercă să-l contactezi în legătură cu o potențială cumparare a domeniului (deși nu recomandăm această metodă din diverse motive).
8. Ia-l până nu e prea târziu!
Ultimul punct și cel mai important dintre toate! Numărul de nume de domenii premium disponibile scade încet din cauza accesului crescut la internet în întreaga lume. Numărul de dispute privind numele de domeniu crește într-un ritm alarmant. Au existat mai multe dispute în 2016 decât în ultimii 10 ani combinați. Deci, cu cât aștepți mai mult pentru a cumpăra un domeniu, cu atât șansele tale sunt mai mici de a obține cel pe care îl dorești cu adevărat.
Ca majoritatea lucrurilor din viață, găsirea domeniului potrivit se rezumă la o bună pregătire. Acum ști ce face un domeniu bun, ai câteva de idei care ar putea funcționa pentru afacerea ta și știi unde să verifici disponibilitatea.